In memoriam prof.dr. Floris Kraaimaat

Op 30 januari 2023 is prof. dr. Floris (Floor) Kraaimaat overleden op de leeftijd van 80 jaar. Floor was klinisch psycholoog en psychotherapeut en emeritus hoogleraar medische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Floor Kraaimaat is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit Utrecht. Hij begon zijn loopbaan in 1970 als klinisch psycholoog en gedragstherapeut op de afdeling Psychiatrie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna volgde zijn aanstelling als universitair (hoofd)docent bij de afdeling Psychiatrie Volwassenen van de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich met name in Klinische Psychologie, Spraakpathologie en Psychotherapie. In 1980 promoveerde hij op het onderwerp 'Stotteren, een moleculaire analyse van stottergedrag'. In 1987 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar voor het aandachtsgebied 'stotteren' bij de afdeling Communication Disorders & Sciences aan de Southern Illinois University. Vervolgens werd hij in 1991 benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In Amsterdam miste hij echter de relatie met de patiëntenzorg en de verdieping die dit meebracht.

In 1995 vertrok Floor Kraaimaat naar het Radboudumc. Hier werd hij benoemd tot hoogleraar en afdelingshoofd Medische Psychologie. Hij was gefascineerd door het grensvlak tussen de somatiek en psychologie.

Hij hechtte veel waarde aan de wetenschappelijke onderbouwing van zijn vakgebied en de combinatie van kennis en kunde van de gedragstherapeutische leertheorie die hij toepaste op het gebied van de medische psychologie. Daarbij stond het belang van de patiënt bij hem altijd voorop. Floor stimuleerde mensen om te blijven nadenken over hun vak en over het effect van hun gedrag op het beloop en uitkomst van de behandeling. Hij begeleidde een groot aantal promovendi en stimuleerde hen om wetenschap met praktijk te verbinden. Tot aan zijn emeritaat in 2007 wist hij de afdeling en daarmee ook het vakgebied van de Medische Psychologie verder te professionaliseren en de drie kerntaken van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg met elkaar te verbinden.

Naast een uitmuntende lijst van publicaties en verworven subsidies was hij ook betrokken als reviewer en redacteur bij diverse wetenschappelijke tijdschriften, zoals het Tijdschrift voor Gedragstherapie. Hij zette zich in het bijzonder in voor de Vereniging voor Gedragstherapie, waarvan hij bestuurslid was en erelid sinds 1981. In 2007 ontving hij tevens de Nederlandse Reumatologie Penning van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie voor zijn ambassadeurswerk op het gebied van de medische psychologie. In zijn werk voor de commissie mensgebonden onderzoek maakte hij zich hard voor wetenschappelijk verantwoorde toepassing van psychologische kennis en methoden in interdisciplinair onderzoek. Ook zette Floor zich in voor kwalitatief hoogstaand onderwijs, zoals binnen de onderzoeksscholen Experimentele Psychopathologie (EPP) en Psychology and Health (P&H, nu ARPH). Floor Kraaimaat was daarnaast adviseur bij wetenschappelijk onderzoek van veel nationale en internationale commissies.

Wij zullen hem herinneren als een bevlogen en deskundig, maar bovenal betrokken, eigenwijs en scherpzinnig persoon. Hij zal gemist worden.

Post a comment

Next Oratie Marieke Adriaanse

PGMP